nuffnang

Teme's GANG

Siapa Ulama???

assalamualaikum...
ilham dari 'the muslim show'.. (permission utk lukis semula in malay version dah dapat.. jgn risau :) )
peringatan untuk diri sendiri terutamanya...









“Sesungguhnya ulama adalah pewaris para Nabi” 

[ Sunan Ibn Majah, Tirmizi dan Musnad Imam Ahmad ]



banyak kita lihat kepincangan dan kezaliman berlaku pada zaman sekarang...
sampaikan ada yang tunjukkan rasa kurang hormat pada para ulama... nauzubillah.. minta dijauhkan..
saya yang jahil ini ingin menyeru diri dan sahabat-sahabat.. 
  • hormati mereka, hormati keputusan mereka..kerana keputusan mereka itu ada sebab dan alasannya.. 
  • jaga adab berbahasa terutama di alam maya..
  • biasalah jika ada perbezaan pendapat di kalangan ulama, jangan kita memaki dan menolak terus pandangan mereka.. 
  • jangan lagakan mereka... terutamanya di alam maya.. 
  • terima dengan lapang dada kerana keputusan mereka berlandaskan ilmu...


amatlah jauh bezanya ilmu kita dengan mereka.....

Mereka bukanlah maksum,
Mereka manusia biasa,
Mereka terdedah kepada melakukan kesalahan dan dosa,

Tapi....

Siapa kita untuk tidak berlapang dada?
Siapa kita untuk mengaibkannya?
Dengan hanya join usrah, membuatkan kita lebih baik darinya????? 

Allahualam~~

BOYCOTT berkesankah???

Assalamualaikum...
kita berdoa...
tapi mana usaha kita? 

kita.. ehem.. saya tak mampu angkat senjata bersama mereka,
tapi itu tak bermakna saya tak boleh buat apa-apa/

"Barangsiapa mengerjakan kebaikan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya pula.”
( Surah Az-Zalzalah ayat 7-8 )




target kita jauh.. tapi insyaallah akan buahkan hasil.. rujuk peta minda bawah ni untuk lebih jelas..

*ke lagi tak paham sebab tulisan buruk? =.="

Ya, McD Malaysia ada buat kenyataan tidak menyokong Israel 'secara lansung'..
tetapi McD ialah francais McD corporation.. nak tak nak mereka kena bayar 'sewa' jenama McD yang digunakan.. 
McD corporation pulak secara nyata telah menjadi antara penyumbang terbesar Jewish United Fund di Chicago. 
'Sewa' oleh McD Malaysia ini merupakan salah satu sumber keuntungan McD Corporation.. 
nampak permainannya di situ??

buktinya dah tersebar luas.. bolehlah korang ambil peluang untuk google sendiri :P


saya bukanlah pakar ekonomi.. so rajin-rajinlah baca penjelasan oleh Prof Madya Dr Haji Hafidzi Mohd Nor
McD tidak akan terjejas dengan kempen boikot. Yang menurun mungkin market share sahaja. Makna kata jika market share McD dalam perniagaan makanan segera ialah 70% mungkin berkurangan beberapa % sahaja. (katakan tinggal 60%). McD akan terus beroperasi spt biasa kerana dia tak menanggung kerugian - cuma keuntungan terjejas sedikit (Kemungkinan pelbagai tawaran harga yang menarik dan strategi pengiklanan yang makin agresif adalah isyarat bahawa 'kempen boikot' semakin menggigit).

Jadi pekerja McD boleh terus bekerja dan tidak akan hilang pekerjaan. Cuma masalah mungkin timbul bagi pekerja McD yang terkesan dengan maklumat hubungan di antara McD dan Israel (McD tidak pernah menafikan hubungan ini meskipun kempen seruan boikot ini dilancarkan dari UK - diterajui oleh Inminds, UK. Mereka mungkin akan berhadapan dengan rasa bersalah - rasa bersalah ini didorong oleh iman atau rasa kemanusiaan. Ini soal hati, dan jika seseorang itu melakukan sesuatu yang berlawanan dengan 'conscience' (rasa hatinya) maka dia akan mengalami konflik jiwa - rasa serba salah. Untuk golongan pekerja McD dalam kategori ini jangan bimbang ada jalan keluar. 

Dr Yusuf Qardhawi, ulama tersohor dan paling prihatin dalam isu Palestin memberi panduan umum.

- Jangan berhenti kerana seseorang itu akan kehilangan punca pendapatan, apatah lagi jika dia ada tanggungan. Jika dia berhenti dalam keadaan tidak ada mata pencarian yang lain - dia telah melakukan kezaliman ke atas dirinya dan keluarganya. Fitnah berhenti bekerja di McD lebih besar kerana kehilangan mata pencarian.

- bagaimana utk mengelakkan ini? ikhtiarlah untuk mencari kerja lain yang menawarkan gaji yang setimpal atau lebih baik. Hanya setelah memperoleh peluang kerja dengan tawaran gaji yang serupa atau lebih baik barulah berhenti bekerja di McD.

- Bagaimanakah jika tidak dapat juga pekerjaan lain. Jawapannya teruskanlah bekerja di McD. Tetapi Allah itukan maha pemberi rezeki ar-Razzaq. Mohonlah kepada Allah Rabbul Jalil, DIA tahu isi hati kita dan DIA akan memberi jalan keluar kepada hamba-hambaNYA yang bertakwa dengan punca-punca rezeki yang tidak disangka-sangka oleh hambaNYA (Bukankah kita yakin dengan 'ayat Seribu Dinar tu? Janganlah dijadikan hiasan sahaja tetapi tidak ada kesungguhan untuk menghayatinya).

Ramai juga yang bertanya untuk membela pekerja McD (yg jumlahnya 10,000 orang menurut satu sumber). Pekerja McD tidak perlu pembelaan sebenarnya - rezeki mereka terjamin dengan jalan-jalan keluar yang digariskan di atas.

Lebih baiklah mereka mengenangkan nasib 1.7 penduduk Gaza, 3.5 juta penduduk Palestin di tebing Barat, 500,000 rakyat Palestin yang terkepung di Baitul Maqdis dan 5 juta rakyat Palestin di khemah-khemah pelarian di Lubnan, Syria, Jordan dan lain-lain tempat.
Di sini kita merisaukan sahabat-sahabat kita yang kehilangan mata pencarian di bumi bertuah Malaysia ini? Bagaimana dengan saudara-saudara kita di sana yang mungkin kehilangan nyawa, ibu-bapa dan anak-anak akibat dibunuh tanpa peri kemanusiaan. Dan jika dibiarkan hidup dinafikan pula hak yang paling asasi, makanan, minuman, ubat-ubatan, bahan api dan rumah untuk berteduh.
Semoga kita tidak berbalah lagi dalam isu ini. Kami mendoakan semua pekerja McD agar tenang dengan pilihan-pilihan yang ada. Ingatlah Allah tidak akan menganiaya anda disebabkan oleh kedudukan anda, Allah akan bantu anda jika anda bantu agama Allah.
"Tolonglah agama Allah, nescaya Allah akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukan kamu di bumi"


buatlah yang termampu...
sebagai penutup.. kita mesti ingat.. Allah banyak beri amaran pada kita tentang bahaya (sekumpulan) Yahudi..
So, adalah satu usaha yang bijak untuk kita usaha menyekat penindasan mereka ke atas saudara-saudara kita.. 
  1. Keras hati dan dzalim (Al-Baqarah:75,91,93,120,145,170; An-Nisa:160; Al-Maidah:41)
  2. Kebanyakan fasik dan sedikit beriman kepada Allah SWT (Ali Imran:110; An-Nisa:55)
  3. Musuh yang paling bahaya bagi orang-orang Islam (Al-Maidah:82)
  4. Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mereka mengenal anak mereka sendiri (Al-An’am:20)
  5. Mengubah dan memutarbalikkan kebenaran (Al-Baqarah:75,91,101,140,145,211; Ali Imron:71,78; An-Nisa:46; Al-Maidah:41)
  6. Menyembunyikan bukti kebenaran (Al-Baqarah:76,101,120,146; Ali Imron:71)
  7. Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi cita rasa atau nafsu mereka (Al-Baqarah:87,101,120,146; Al-Maidah:41)
  8. Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran AlQuran (Al-Baqarah:91,99; Ali Imran:70)
  9. Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengucapkan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran (Al-Baqarah:171)
  10. Mencampuradukkan yang benar dan yang salah, yang hak dan yang batil (Ali Imran:71)
  11. Berpura-pura mendukung orang Islam tetapi apabila ada di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya (Al-Baqarah:76; Ali Imran:72,119)
  12. Hati meraka sudah tertutup akan Islam karena dilaknat oleh Allah SWT yang disebabkan oleh kekufuran mereka sendiri (Al-Baqarah:88,120,145,146)
  13. Kuat berpegang pada rasa kebangsaan mereka dan mengatakan bahwa mereka adalah bangsa yang istimewa yang dipilih oleh Tuhan dan menyakini agama yang selain daripada Yahudi adalah salah (Al-Baqarah:94,111,113,120,135,145; Al-Maidah:18)
  14. Tidak akan ada kebaikan untuk seluruh manusia jika mereka memimpin (An-Nisa:53)
  15. Tidak suka, dengki, iri hati terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:90,105,109,120)
  16. Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, menginginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan serta takut akan kematian (Al-Baqarah:90,95,96,212)
  17. Berkata bohong, mengingkari janji dan melampaui batas (Al-Baqarah:100,246,249 Ali Imran:183,184; An-Nisa:46)
  18. Berlindung di balik mulut yang manis dan perkataan yang baik (Al-Baqarah:204,246; Ali Imran:72; An-Nisa:46)
  19. Mengada-ada perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta (Ali Imran:24,94,183,184; Al-Maidah:41)
  20. Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:206,212,247)
  21. Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali Imran:75,76; At-Taubah:34)
  22. Selalu melakukan kerusakan dan menganjurkan peperangan (Ali Imran:64)

banyak barang yang kita boleh boycott..
mungkin kita tak mampu boikot semua.. tapi jangan tak boycott semua..
penat kita menjawab 'nanti'..

biarlah usaha kita kecik pun..
kerana seputung mancis pun mampu membakar satu gunung..

Hijrah.. Don't simply judge

assalamualaikum...
alhamdulillah kerana masih diberi peluang oleh Allah untuk hidup dalam tahun 1434 Hijrah..
kita masih diberi peluang untuk berhijrah dan berubah ke arah kebaikan..

semangat kita berkobar-kobar untuk berhijrah.. 
sampaikan kadang kala kita "terkasar" dalam mentafsirkan mereka yang nyata melakukan kemungkaran...


selalunya saya yang tersalah dalam melabel..
terlupa untuk bersangka baik dan menyelami masalah manusia.. terlupa saranan 'huznu dzon'
difikirkan secara logik, tiada hamba Allah yang tidak takut kepada Allah.. tiada yang tidak ingin ke syurga..

kita perlu berada dalam kasut mereka (baca in english.. baru jadi idiom dia)

latar kita berbeza,
keluarga kita tak sama,
ujian kita tak serupa,
kefahaman dan ilmu kita ada yang lebih, ada yang kurangnya..

masalah-masalah berikut mungkin kecil bagi kita..
tapi sukar bagi sesetengah hamba Allah..
kita tidak boleh mengarah orang untuk berubah..
sebaliknya kita perlu 'tafahum' dahulu sebelum mengatur langkah mengajak mereka..

 *huraian : energy lost due to friction between cloth and skin, limited movement due to resistance provided by the cloth... (time ni la nak aplikasi physics... hehehe.. )


Kadang-kadang kita tidak sedar, yang kita lempar hanyalah kritikan dan tomahan..
tanpa sediakan solusi untuk semua..
sebab apa?
sebab kita malas nak membantu rakan..
kita malas untuk berfikir untuk mereka, malas bersusah-susah di samping mereka..
muhasabah diri.. betul tidak kita malas untuk membantu?

setakat tegur insyaallah semua boleh buat.. :)
tetapi.. siapa yang mampu berikan jalan tindakan yang harus dilakukan???

berubahlah demi Allah.. berubahlah secara perlahan, jika itu yang kita mampu..
kerana syarat mati itu bukanlah usia.. malah kehidupan itu sendiri..

atototototototototo~~~~~~~ ehem... dah... (lagha semata-mata)

sesungguhnya Allah sahaja yang tahu,
teme ni banyak perkara yang perlu diperbetulkan.. (okay.. maybe close friends tahu lah betapa jahilnya aku ni..)

pilihlah sahabat yang mampu menolong kita...
"Seseorang itu dikenali berdasarkan sahabatnya, maka berwaspadalah / bersikap bijaksanalah dalam memilih sahabat.(Riwayat Ahmad)

selalu kita mahukan orang di sekeliling kita berubah.. tanpa pernah berusaha untuk mengubah diri kita dahulu demi Allah dan keselesaan orang sekeliling..
"Orang Mukmin adalah ibarat cermin bagi Mukmin yang lain. Mereka bersaudara di antara satu sama lain. Memelihara harta bendanya dan melindungi kepentingannya masa ketiadaannya" (Riwayat Abu Daud)


sama-sama lah kita berhijrah kerana Allah.. dan bantu kawan-kawan kita berhijrah..
wallahualam~~

Limit kesabaran...

Assalamualaikum warahmatullah 
dear hamba Allah sekalian..
lame dah tak share something new... kalini pun tidaklah 'new' sangat.. 
cuma situasi yang selalu berlaku.. 
tapi kita terlupa nak bersabar.. (fine..korang selalu sabar.. teme yg selalu tak sabar..)

semua orang kata mereka boleh bersabar...
tapi siapakah yang betul-betul penyabar??


.................
................

*apebende teme cakap ni??? cakap belit2 pastu buat muka comel.... 'hot' lah buat camtu??




di satu kedai roti canai sekitar bumi Allah...





Daripada Abu Hurairah r.a bahawa seorang lelaki telah berkata kepada nabi SAW yang maksudnya: "Berwasiatlah kepada ku" Sabda Rasulullah SAW: Jangan kamu marah.” Maka lelaki itu mengulangi kata-katanya berulang kali. Sabda Rasulullah SAW "Jangan kamu marah.."(Riwayat al-Bukhari)

bayangkan situasi ini pula..
kita sedang jalan-jalan.. datang kawan kita dari belakang, merentap tali leher kita sampai berbirat
(korang tahu tak birat ni ape? google..)
pastu dengan penuh relaks dan tidak ada rasa bersalah dia kata "tolong doakan kesejahteraan aku weyh.."
agak-agak lah.. doa kita atau penumbuk kita yang sampai pada dia dulu?
(ye la.. korang baik.. korang penyabar.. amin..).. 
perkara yang sama berlaku pada Rasulullah saw..

Daripada Anas r.a. katanya, “ Aku berjalan bersama- sama Rasulullah s.a.w. Baginda memakai selendang kasar tepinya buatan Najran. Baginda bertemu dengan seorang Arab badwi lalu direntapnya selendang baginda dengan rentapan yang kasar sehingga aku melihat kesan di tengkuk baginda akibat rentapan yang kasar itu. Kemudian orang arab itu berkata: “Wahai Muhammad perintahkanlah supaya diberikan kepadaku daripada harta Allah apa yang ada pada kamu,” Maka rasulullah s.a.w berpaling kepadanya sambil ketawa. Kemudian baginda memerintahkan supaya diberikan sedekah kepadanya”.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)




dalam hadis lain yang sahih...
Rasulullah saw bersabda:

“Bukanlah orang kuat (yang sebenarnya) dengan (selalu mengalahkan lawannya dalam) pergulatan (perkelahian), tetapi tidak lain orang kuat (yang sebenarnya) adalah yang mampu mengendalikan dirinya ketika marah.”


 ...........
............


 wallahualam~~~~


COMPARE ourselves

pernah..... atau sering kali,
lepas exam, kita tengok result online...


TIBA-TIBA....
ada satu bisikan dalam diri, kononnya nak tenangkan hati..

*contoh semata-mata.. teme  tak pernah tido dlm kelas tau.. (ok i lied.. maaf zahir batin)


kita mungkin tak perasan...
tapi hakikatnya, kita selalu "PUJUK" diri kita dengan cara yang salah, cara lapuk..
by saying, 
"Relax.... there are many people that are worse than you..."

sampai bila-bila pun tak habis...



"Show us the straight path .The path of those whom Thou hast favoured; Not the (path) of those who earn Thine anger nor of those who go astray."-Al-Fatihah [1:6&7]



and as we all know.. 
  • There will ALWAYS be people that are WORSE than us
  • There will ALWAYS be people that are BETTER than us


*jamban tu tak bersalah.. saje nak promote jamban, banyak berbakti dalah hidup manusia.. takde kaitan dgn yang hidup atau meninggal dunia..


sebab tu ayat "The path of those whom Thou hast favoured".. FAVOURED = past tense.. contohi hamba-hamba Allah yang terdahulu..

bukanlah bermaksud kita tak boleh nak contohi mereka yang masih hidup.. cuma kita tak tahu bagaimana pengakhiran hidup mereka.. adakah di jalan Allah atau sebaliknya..

akhir kata...

majulah sukan untuk negara
Jom sama-sama menuju kejayaan
akhirat & dunia

wallahualam~~

First Impression

Assalamualaikum, dear urban viewers ^_^..
"first impression"... hakikat sebenar hidup kita..
but before we discuss about the topic..
teme ade satu common question yang nak ditanya..



Walaupun ada pepatah kata "don't judge the book by it's cover", hakikatnya 'cover' memang memainkan peranan yang sangat-sangat penting dalam kehidupan kita.. dak gitu?

sampai kalau kita nak beli buku secara random, kulit buku dan tajuk dia yang menjadi daya penarik utama en en en?.. pastu baru kita belek-belek helaian dia..

bawah ni teme buat satu contoh situasi
(teme letak gambar wanita bukan sebab wanita ni lebih jahat, suka shopping, suka cakap banyak, suka make-up tebal2 atau sebaliknya.. sebenarnya teme malas nak lukis, ni pun amik lukisan manusia lain dengan izin pelukis..)



maka aktiviti "menganalisis personaliti" pun bermula~~ (mengumpat)



See? dapat tak 'point' yang teme cuba nak sampaikan?... walaupun tak semestinya wujud dua individu yang mengumpat pasal penampilan.. tetap akan timbul "first thought/impression" dalam kalangan orang di sekeliling kita.. lumrah~~

Jaga lah penampilan kerana Allah.. bukan kerana faktor lain..
TETAPI..
kalau kita tidak ikut peraturan menjaga penampilan yang Allah tetapkan.. kesannya bukan hanya pada diri kita.. malah IBU&BAPA kita sendiri..

pss; mengumpat itu haram dalam islam "klik sini untuk tengok poster keburukan mengumpat"




okay.. BACK TO OURTOPIC.. 
seperti yang dijanjikan.. teme nak tanya sekali lagi..


SO... PROVE IT!!

wallahualam~~

Perlukah neraka wujud?

Assalamualaikum.. 
ni teme ade buat contoh situasi.. 
sebagai jawapan kepada soalan "kenapa neraka wujud?"
teme buat yang paling ringkas dengan harapan kita mudah untuk faham ^_^






Adilkah? kalau semua orang masuk syurga? adilkah kalau orang yang menzalimi orang lain dan diri sendiri masuk syurga? syurga dan neraka diwujudkan oleh Allah dengan ilmuNya yang Maha luas dan tiada bandingan dengan kite yang belajar setakat SPM/Ijazah/Sarjana/etc..  ^_^

Dan katakanlah (wahai Muhammad): Kebenaran itu ialah yang datang dari Tuhan kamu, maka sesiapa yang mahu beriman, hendaklah dia beriman dan sesiapa yang mahu kufur ingkar, biarlah dia mengingkarinya. Kerana Kami telah menyediakan bagi orang-orang yang berlaku zalim itu api Neraka, yang meliputi mereka laksana khemah; dan jika mereka meminta pertolongan kerana dahaga, mereka diberi pertolongan dengan air yang seperti tembaga cair yang membakar muka; amatlah buruknya minuman itu dan amatlah buruknya Neraka sebagai tempat bersenang-senang. -Al-Kahfi [18:29]


 wallahualam~~

HOT POST!!