nuffnang

Teme's GANG

First Impression

Assalamualaikum, dear urban viewers ^_^..
"first impression"... hakikat sebenar hidup kita..
but before we discuss about the topic..
teme ade satu common question yang nak ditanya..



Walaupun ada pepatah kata "don't judge the book by it's cover", hakikatnya 'cover' memang memainkan peranan yang sangat-sangat penting dalam kehidupan kita.. dak gitu?

sampai kalau kita nak beli buku secara random, kulit buku dan tajuk dia yang menjadi daya penarik utama en en en?.. pastu baru kita belek-belek helaian dia..

bawah ni teme buat satu contoh situasi
(teme letak gambar wanita bukan sebab wanita ni lebih jahat, suka shopping, suka cakap banyak, suka make-up tebal2 atau sebaliknya.. sebenarnya teme malas nak lukis, ni pun amik lukisan manusia lain dengan izin pelukis..)



maka aktiviti "menganalisis personaliti" pun bermula~~ (mengumpat)



See? dapat tak 'point' yang teme cuba nak sampaikan?... walaupun tak semestinya wujud dua individu yang mengumpat pasal penampilan.. tetap akan timbul "first thought/impression" dalam kalangan orang di sekeliling kita.. lumrah~~

Jaga lah penampilan kerana Allah.. bukan kerana faktor lain..
TETAPI..
kalau kita tidak ikut peraturan menjaga penampilan yang Allah tetapkan.. kesannya bukan hanya pada diri kita.. malah IBU&BAPA kita sendiri..

pss; mengumpat itu haram dalam islam "klik sini untuk tengok poster keburukan mengumpat"




okay.. BACK TO OURTOPIC.. 
seperti yang dijanjikan.. teme nak tanya sekali lagi..


SO... PROVE IT!!

wallahualam~~

9 comments:

  1. penuh sinis but terbaik...
    teruskan penulisan yg begini teme...

    ReplyDelete
  2. nice :)
    and saje nk cakap

    there is no second first impression. ^^

    ReplyDelete
  3. Teme, aku nak jadi pelakon tambahan pula untk entri seterusnya ya..hehehe..

    tapi ya, first impression itu lumrah..rah..rah..
    tak kira anda laki ke perempuan

    ReplyDelete
  4. hurm...betul jugak...
    cover tu penting jugak...

    aurat kena jaga ha....

    ReplyDelete
  5. hidayah itu milik Allah :)
    tutup aurat ni kena paksa
    there's no such thing as
    "i tak dapat seru lagi nak pakai tudung"
    "i tak ready lagi...kerjaya i memerlukan i sebegini..i nak cari makan jugak"
    kena paksa jugak
    sebabnya hidayah perlu dicari
    ianya tidak datang bergolek seperti ayam golek . ewah
    mule2 terpaksa...lame2 inshaAllah hidayah dtg..maka ikhlaslah

    ps : pandang org x tutup aurat sebagai orang yang 'belum' menutup aurat . same lah seperti not-yet-muslims :)

    ReplyDelete
  6. Asslammualaikum. Ana nak share anta punya di FB ana . Syukran. Semoga usaha anta deredhai Allah.

    ReplyDelete
  7. Salam.. Teme oh teme.. Pandai sungguh.. Chill je tp bermakna.. Barakallah..

    entri terbaru di Ashabul Islam : Fenomena Musim Panas
    Latest post in Mat Jinggo : Jealousy and the 'Benefits'

    Jemput ziarah.. :)

    ReplyDelete
  8. mna2 kita pergi pn 1st impression org pd kita slalu ad. klu muka gangster tros 1st impression depa kata kita ni gangster lah apa lah . walhal hakikatnya okay je . org kata tak kenal maka tak cinta .

    p/s : usaha yg bagus :)

    ReplyDelete

HOT POST!!