nuffnang

Teme's GANG

COMPARE ourselves

pernah..... atau sering kali,
lepas exam, kita tengok result online...


TIBA-TIBA....
ada satu bisikan dalam diri, kononnya nak tenangkan hati..

*contoh semata-mata.. teme  tak pernah tido dlm kelas tau.. (ok i lied.. maaf zahir batin)


kita mungkin tak perasan...
tapi hakikatnya, kita selalu "PUJUK" diri kita dengan cara yang salah, cara lapuk..
by saying, 
"Relax.... there are many people that are worse than you..."

sampai bila-bila pun tak habis...



"Show us the straight path .The path of those whom Thou hast favoured; Not the (path) of those who earn Thine anger nor of those who go astray."-Al-Fatihah [1:6&7]



and as we all know.. 
  • There will ALWAYS be people that are WORSE than us
  • There will ALWAYS be people that are BETTER than us


*jamban tu tak bersalah.. saje nak promote jamban, banyak berbakti dalah hidup manusia.. takde kaitan dgn yang hidup atau meninggal dunia..


sebab tu ayat "The path of those whom Thou hast favoured".. FAVOURED = past tense.. contohi hamba-hamba Allah yang terdahulu..

bukanlah bermaksud kita tak boleh nak contohi mereka yang masih hidup.. cuma kita tak tahu bagaimana pengakhiran hidup mereka.. adakah di jalan Allah atau sebaliknya..

akhir kata...

majulah sukan untuk negara
Jom sama-sama menuju kejayaan
akhirat & dunia

wallahualam~~

19 comments:

  1. situasi same cm fiqah jgk tu..br smlm dpt result sem lps..xdela truk sgt..tp xdela bguih sgt..tp ade jgkla rase kecewa ckit2 sbb kwn2 rmai lg yg dpt tinggi2..huhu..tp slhamdulillah..dpt pujuk hati dgn kata2 lapuk tula "ramai yg teruk lg ni.."

    huhu..lps bce post teme nie, alhamdulillah fiqah insaf~ (~.~)

    ReplyDelete
  2. peringatan yang baik :) hehe...

    ReplyDelete
  3. nice teme!
    TERSENTAP jiwa raga haha.
    jazakallah for the post.
    btw, KAU TAU X AKU EXCITED GILAAA NAK TGK 'CURRENT LOOK' KAU TU..
    sekali.. hampeh tul!!
    haha.. good luck for the next examinations(haha)or 4 the next big things in ur life..
    and wish me luck too..
    ^^

    ReplyDelete
  4. ta sangke plak rupa teme lepas kene potong rambut jadi mcm tuh.. XXD btw.. terase den pasal pujuk diri sendiri.. T__T *pujuk diri sendiri tu tak pe tp jgn melebih kann....? ke tak leh langsung..?*

    ReplyDelete
  5. betol3!!.. yg penting, kita jgn over sgt sedih tu, nangis bagai nak rak, emo bagai.. kalo dpt rendah, kita improve, jdkan kegagalan tu pencetus untuk kejayaan di kemudian hari.. dan jangan putus asa, betul dak? :D

    Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Hendaklah kamu bersungguh-sungguh dalam perkara yang memberi manfaat kepadamu, mintalah pertolongan dari Allah dan jangan kamu merasa lemah. Jika kamu ditimpa sesuatu, janganlah pula kamu mengatakan, “kalau aku berbuat itu dan ini, nescaya jadi begini…”. Sebaliknya katakanlah, “itu adalah ketentuan Allah dan apa yang Allah kehendaki pasti akan terjadi”. Sebenarnya perkataan ‘kalau’ itu membuka pintu kepada perbuatan syaitan.” (Hadis riwayat Bukhari)

    ReplyDelete
  6. Jangan pernah rasa amal kita cukup. Baru kita akan lebih tergerak untuk buat lebih banyak amal kebaikan.

    ReplyDelete
  7. nice post teme!
    kebolehan melukis awak untuk menunjukkan anologi seperti ni Sangat nice...

    ReplyDelete
  8. haha entri kali ni agak lawak, dan sy pon slalu dlm situasi tu. kalau exam mcm teruk,sy tgk ade org lagi terok. so sy tak rasa sedih sgt. kah kah kah

    ReplyDelete
  9. sorry for asking, just want to ask where do u study now?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong jawab.. INTEC, Uitm..

      Delete
    2. owh, I see (^_^)v

      nice drawing::keep it up~

      Delete
    3. owh.. sy ade terbaca komen2 terdahulu..
      teme ni dari mahad ey?
      maksudnya sebelum intec..?

      *saje tanye.. impressed with your way of dakwah ^_^

      Delete
    4. teme drpd intergombs a.k.a intergombians... integrasi gombak.. isn't Mie..?

      Delete
    5. subahanallah.. "shahmi teme" ni teme ke???
      wahhh!!! excitednye anta balas komen ^_^
      syukran XD~~

      owh integomb/intergomb?

      Delete
  10. untuk hal dunia : bandingkan dengan orang yang lagi tak bernasib baik baik dari kita.

    cth : nak kejar kekayaan, tapi ingat orang yang lag miskin biar kita tidak tamak.

    untuk hal ukhrawi : bandingkan dengan orang yang lagi baik dari kita.

    cth : baginda rasulullah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya like komen anda! :D

      Juga ada entri berkenaan ini, namun tidak dikupas sebaiknya.
      Just for heads up


      Ashabul Islam : Tentang Rumput yang Lebih Hijau di Sana

      Delete
  11. masya-Allah sgt cakna. post yg menarik n nak minta izin utk guna informasi dari blog ni sebagai maklumat tambahan dengn adik2 usrah :-)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,, sebenarnye 1st time terjumpa blog ni.. very interesting.. hepy je bace sbb ade byk katon2..hehe..tq.. dpt manfaat drp nya..

    anyway.. entry di blog saye kali ni bertajuk " Bertuahnya Khadam Rasulullah " kalo sudi,,lawatlah..salam ukhuwah =) http://dochana93.blogspot.com/

    ReplyDelete

HOT POST!!