nuffnang

Teme's GANG

Limit kesabaran...

Assalamualaikum warahmatullah 
dear hamba Allah sekalian..
lame dah tak share something new... kalini pun tidaklah 'new' sangat.. 
cuma situasi yang selalu berlaku.. 
tapi kita terlupa nak bersabar.. (fine..korang selalu sabar.. teme yg selalu tak sabar..)

semua orang kata mereka boleh bersabar...
tapi siapakah yang betul-betul penyabar??


.................
................

*apebende teme cakap ni??? cakap belit2 pastu buat muka comel.... 'hot' lah buat camtu??




di satu kedai roti canai sekitar bumi Allah...





Daripada Abu Hurairah r.a bahawa seorang lelaki telah berkata kepada nabi SAW yang maksudnya: "Berwasiatlah kepada ku" Sabda Rasulullah SAW: Jangan kamu marah.” Maka lelaki itu mengulangi kata-katanya berulang kali. Sabda Rasulullah SAW "Jangan kamu marah.."(Riwayat al-Bukhari)

bayangkan situasi ini pula..
kita sedang jalan-jalan.. datang kawan kita dari belakang, merentap tali leher kita sampai berbirat
(korang tahu tak birat ni ape? google..)
pastu dengan penuh relaks dan tidak ada rasa bersalah dia kata "tolong doakan kesejahteraan aku weyh.."
agak-agak lah.. doa kita atau penumbuk kita yang sampai pada dia dulu?
(ye la.. korang baik.. korang penyabar.. amin..).. 
perkara yang sama berlaku pada Rasulullah saw..

Daripada Anas r.a. katanya, “ Aku berjalan bersama- sama Rasulullah s.a.w. Baginda memakai selendang kasar tepinya buatan Najran. Baginda bertemu dengan seorang Arab badwi lalu direntapnya selendang baginda dengan rentapan yang kasar sehingga aku melihat kesan di tengkuk baginda akibat rentapan yang kasar itu. Kemudian orang arab itu berkata: “Wahai Muhammad perintahkanlah supaya diberikan kepadaku daripada harta Allah apa yang ada pada kamu,” Maka rasulullah s.a.w berpaling kepadanya sambil ketawa. Kemudian baginda memerintahkan supaya diberikan sedekah kepadanya”.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)




dalam hadis lain yang sahih...
Rasulullah saw bersabda:

“Bukanlah orang kuat (yang sebenarnya) dengan (selalu mengalahkan lawannya dalam) pergulatan (perkelahian), tetapi tidak lain orang kuat (yang sebenarnya) adalah yang mampu mengendalikan dirinya ketika marah.”


 ...........
............


 wallahualam~~~~


13 comments:

  1. superb cara penyampaian...tu la limit kesabaran xle nk jangka...kdg2 rasa tersangat la penyabarnya

    ReplyDelete
  2. bersabar n menahan marah ni perlukan latihan yg berterusan.. baru la mampu diextend limit kesabaran tu. hehe.. ;P

    ReplyDelete
  3. haha. kelakar. nice. sampai maksud,dun woory =)

    ReplyDelete
  4. sabar itu sebahagian drp iman.. insyaAllah same2 bersabar

    ReplyDelete
  5. so teme maksudkan.. terase nak marah mcm mane sekali pun kene sabar laa ek? n_n

    ReplyDelete
  6. singgah dr blog anisa..blog yg sgt bagus.

    ReplyDelete
  7. Sabaq2.. Tak mau marah2 yek...nice entry..Jejalan n tertekan la plak button follow tu. Hi hi..

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah berusaha bersabar

    ReplyDelete
  9. sedang berusaha jadi lebih sabar. jzkk for the message :)

    ReplyDelete
  10. abg.. mana dpt theme n layout ni? suka la.. cantik. pape pun.. follow la blog sy. http://kisahdunia-axe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Ahahha roti pisang! Fav ever! Tak penyek pun x pelah! You're so talented.

    ReplyDelete

HOT POST!!