nuffnang

Teme's GANG

nikah KHITBAH vs TUNANG

Assalamualaikum :)

tajuk kali ini ialah TUNANG(adat) VS NIKAH KHITBAH(nikah gantung)


NIKAH KHITBAH
  • akad nikah dilakukan ketika menyatakan hasrat kpd keluarga wanita (sah suami isteri)
  • sah hubungan suami isteri tetapi tidak duduk bersama kerana belum bersedia atas persetujuan bersama, bukan suami sahaja (belajar, cari wang yg mencukupi, etc)
  • bila dah bersedia, walimatul urus (kenduri untuk meguar-uarkan pernikahan) diadakan dan boleh duduk bersama
  • IMPORTANT FOR MEN (kenduri sekali je ;P , fuh...)

TUNANG
  • menyatakan hasrat kpd keluarga wanita, dan bertunang (hubungan/ikatan bayangan)
  • masih tidak sah hubungan suami isteri dan tidak duduk bersama
  • bila dah bersedia, buat majlis akad nikah, buat walimatul urus, dan boleh duduk bersama apabila sudah sah hubungagn suami isteri.
  • IMPORTANT FOR MEN (kenduri 3 KALI PALING KURANG, brace yourself & your pocket..)

MASALAH dalam masyarakat kita sekarang ialah.. "GATAL".. PENYAKIT GATAL YG MELANDA KETIKA TEMPOH TIDAK DUDUK BERSAMA..
tp penyakit GATAL ni tak salah kalau disalurkan dengan cara yg betul.. contohnya..


TIME DATING



PEGANG-PEGANG / MANJA-MANJA


dan yang paling best...
SELAMAT DARI PENCABAR2 TERDEKAT



Hadis Rasulullah (saw)
"wahai pemuda pemudi, brgsiapa di antara kamu yg mampu berkahwin, kahwinlah kamu kerana dengannya mampu menjaga pandangan serta kemaluan kamu. Tapi.... Kalau kamu tidak mampu, maka berpuasalah"








errrrr... teme hanye share maklumat... tiada niat terselindung

PSS : bertunang tak salah.. tp jgn "OVER".. silap pada masyarakat kita ialah, kita jadikan pertunangan tu sebagai "LESEN" utk lakukan maksiat... renung2kan... wallhualam~~

50 comments:

  1. Replies
    1. mase jmpe mak ayah tu ade akad nikah ke ? konfius.

      Delete
    2. tapi, kita ada undang2 yg kena ikut juga.. kena daftar nikah kat jabatan agama yang terdekat... supaya kalau kena tangkap, ada bukti dah nikah...

      Delete
    3. yup ^.^.....
      tp to be safe dari sudut agama, cukuplah 4 org saksi yg sah...
      :) Allah tahu

      Delete
    4. jangan lupa..kena ada maharnya..huhu..

      Delete
  2. comel.. senang nk fhm. teruskan bdakwah cara nie. ;)

    ReplyDelete
  3. abis tu apwsal ko tak kawen lagi teme? -Adik Maryam

    ReplyDelete
  4. c..betapa mudahnya agama kita sebenarnya tp kdg2 adat melebihi agama..
    cik lala terus jatuh ht kt belog ni..siap follow lg..hehehe..nice to know dis belog ;)

    ReplyDelete
  5. tp malangnya xsume ibu bpa faham

    ReplyDelete
  6. mmg sweet n selamatt..tp takut.. t makayah freaking out. =.= sigh.

    ReplyDelete
  7. nice :) tp biasenye problem kt mak ayah la . haha naseb perjalanan jauh lg , toksah nk pikir lg . haha

    ReplyDelete
  8. NK KAWIIIINN!!!!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum.. pertama kali kaknor komen kat sini # horeeyy tepuk tangan # heheh

    Mcm ade kisah sorang pompuan ni.. die menikah ngan arab palestin.. dan mmg mcm ni la. panggil "nikah khitbah".. Sepanjang die kawin tu kan teme.. mereka duduk serumah dgn mak ayah sebelah lelaki.. kerana wanita tu bukan org arab , die org luar dari arab..#kalu org arab mereka duk umah mak ayah masing2#

    So sepanjang da halal tu.. mereka tidur asing2 ( wanita itu belum di sentuh ).. tapi still boleh gi dating dan pegang tangan^^D # ni bukan adat, tp cara yang di anjurkan dalam islam.Mereka org arab bila da akad nikah... selagi tak buat majlis kenduri dan tidak diwar war kan perkahwinan mereka... mereka still tak boleh (bercampur).kerana di arab, mereka bernikah then after 3 months or 1 months or berapa months yang mereka da cukup belanja kawen baru wat ,majlis.


    ~ rujuk surah al Baqarag ayat 236 :-Tidaklah kamu bersalah dan tidaklah kamu menanggung bayaran maskahwin) jika kamu menceraikan isteri-isteri kamu sebelum kamu sentuh (bercampur) dengan mereka atau (sebelum) kamu menetapkan maskahwin untuk mereka. Walaupun demikian, hendaklah kamu memberi "Mut'ah" (pemberian saguhati) kepada mereka (yang diceraikan itu). Iaitu: suami yang senang (hendaklah memberi saguhati itu) menurut ukuran kemampuannya; dan suami yang susah pula menurut ukuran kemampuannya, sebagai pemberian saguhati menurut yang patut, lagi menjadi satu kewajipan atas orang-orang (yang mahu) berbuat kebaikan. (236

    so kat sini. adalah.. sbb tu la kat malaysia. lepas je AKAD NIKAH buat majlis kenduri, bagi nak halalkan urusan mencampuri tu hehe berlainan di arab.mereka tak kenal pasangan mereka.. kebanyakkan ni jodohkan oleh keluarga..

    so sepanjang masa akad nikah tu la mereka berkenalan.. dan sekiranya mereka tak serasi mereka boleh bercerai (rujuk ayat 236 al baqarah tadi).. dgn cara baik.. dan wanita ini SELAMAT..masih lagi suci . ( inilah yang di terangkan oleh suaminya saat wanita asia ni tak paham.. kata wanita islam itu tadi.. "alaaa kan da sah.."tapi sebenarnya islam melindungi kesucian wanita tersebut .. Jika sekiranya dia setuju sehingga majlis kenduri di jalankan.. after that mereka akan duduk di rumah sendiri dan sah la untuk di campuri.........

    # teme paham ke kisah kak nor?#
    nota :- wanita di atas adalah penulis sendiri #sekian ^^D

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAHHH!!! awsome gile comment! thanks sbb share! KAWAN2!! JOM BACE CMNT NIE!!!

      Delete
    2. Teme..ni adalah cara yg di anjurkn oleh islam.wujud dalam al quran...bukankah al quran itu merupakan khabar gembira....

      "....dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap
      sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk, serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan, bagi orang-orang Islam." (89)

      See..see.mudah kan..kawen ni bukan saat gembiranya time kenduri tu...tp KEHIDUPAN selepas kawen tu adalah lebih utama..bila mendapt baiti jannati.hehehe..

      Delete
    3. masyaALLAH got some new good awesome point here. thanks kak nor. :)

      Delete
  10. nk explain kat parents la yg masalah byak.. mrk terikat ngn adat.. and rasenye almost mustahil org kite ni kawen, tak kenduri terus..

    ReplyDelete
  11. nakkkk!! haha

    ReplyDelete
  12. xyah ada kadi ke yg nikahkn?just kene ada family n 4 org saksi dh sah nikah tu?wow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. syarat sah kawen kan 5
      Calon isteri, iaitu perempuan.
      Wali.
      Dua orang saksi laki
      Ijab dan kabul, iaitu akad.

      kadi ni wakil kepada wali jer ;)

      Delete
  13. nikah khitbah ni kan halalkan pegang2 je ye ? maaf,tapi nak tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. halal segala yg halal bagi suami isteri lerrr~~~~

      Delete
  14. bapak perempuan kn wali nikah,,

    ReplyDelete
  15. nnti kne sembang ngan mak aku psl nikah khitbah ni,,hehehe,,hrp2 terbuka lah hati dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah.. XD
      selamat berjaya!!!!

      Delete
  16. best ^^
    saya promote Blog n Page Teme kat Facebook ;)

    ReplyDelete
  17. blog ni jadi blog pilihan saya :)

    http://mawardiyunus.blogspot.com/2012/04/ben-ashaari-tanya-5-blog-best-pilihan.html

    ReplyDelete
  18. best entry ni...menarik...siyesly...
    suka...hehehe...

    ReplyDelete
  19. owh..terima kasih share..menarik lukisan sini..suka sgt..=)..

    ReplyDelete
  20. Yang halal lebih menggembirakan dan menenangkan.. tiada
    gangguan dari setan bertanduk dan berkepala hitam... hik3

    ReplyDelete
  21. bukan ke nikah gantung hukumnya HARAM di sisi Islam ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya 'haram' di mata adat org melayu. sbb pada mereka nmpk cam nikah sbb xsabo2. hehe
      nmpk macam malu la, dah kawin, tp xkenduri. kdg2 dah berisi/beranak baru sanding. sedangkan sebenarnya dah halal dlm perhubungan. cuma tgh kumpul duit utk kenduri.

      Delete
  22. Saya cuba mengutarakan cara nikah khitbah ni pada keluarga belah perempuan, malangnya ditolak. Katanya masa belum sesuai.

    ReplyDelete
  23. Masya Allah.. Entry yg baik..

    Tapi, masyarakat malaysia lebih mnitik beratkan adat berbanding hukum.
    Itulah hakikatnya..

    ReplyDelete
  24. assalamualykum, doakn sy ya. Mahu sgt nikah khitbah. Masi mentah lg, tp kdg2 rasa ingin pasangan hdup tu dah ada. Harap2 mak ayah fhm. Amiiin. Islam itu mudah, harap2 iman dpt djaga, dan result exam mkin gempak. Amin! Kdg2 rs bslh juga pkir2 nak nikah muda2 ni. Tp, bp slalu ckp, jg pgaulan, dunia pnuh fitnah. Honestly nak kwin!

    ReplyDelete
  25. Nak tanya la bro, pada apa yg saya tau, bertunang ni adalah tempoh di mana kita nak mengenali pasangan kita. Kalau tiba2 ada yang tak berkenan ker, pihak lelaki atau perempuan boleh minta putus tunang. Masa nak kenal tunang kita ni la yang si teruna dan dara ni kene jumpa tuh. Tapi kalau khitbah ni mcm mana plak? kalau tiba2 kita dapati pasangan kita tu tak serasi, takkan nak cerai kot.

    ReplyDelete
  26. dah sah tapi x tidur sama.means ? bila nak tidur sama ?
    maaf tnya.tpi nk tahu :)

    ReplyDelete
  27. dah sah tpi zx tidur sama.means ? bila nak tidur sama ?
    maaf tanya.tpi nak tahu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haji Taufiq Consultant (SA0243024-7) adalah sebuah syarikat rundingcara keluarga yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi menjalankan khidmat rundingcara keluarga serta hal-hal berkaitan rumahtangga.

      Khidmat Utama Kami:

      - Menguruskan Akad Nikah Pasangan Muslim Di Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla (Selatan Thailand).
      - Menguruskan Pengesahan Sijil Nikah Oleh Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla.
      - Menguruskan Pengesahan Dokumen Pernikahan Oleh Konsul Jeneral Malaysia Di Songkhla, Thailand.
      - Menguruskan Pengesahan Nikah Di Mahkamah Tinggi Serta Mahkamah Syariah.
      - Menguruskan Pendaftaran Nikah Di Pejabat Agama Islam Seluruh Malaysia.

      Untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma sila kunjungi pejabat kami di alamat:

      Haji Taufiq Consultant (Pejabat Utama)
      No. 52A, Jalan Pinang C,
      18/C, Seksyen 18,
      40000 Shah Alam,
      Selangor.

      atau,

      Haji Taufiq Consultant (Cawangan Utara)
      Lot 201, Jalan Anggerik,
      Bandar Amanjaya,
      08000 Sungai Petani,
      Kedah.

      atau,

      Hubungi kami di talian:

      013-335 2275 (Ustaz Faiz)

      Delete
  28. Assalamualaikum :) kalau nikah khitbah ni, pihak laki kene bagi hantaran jugak ke mcm akad nikah biasa tu? maaf, saya tanya je

    ReplyDelete
  29. terbaikkk. post yg mampu buat smua org faham..

    ReplyDelete
  30. klu umur kita 16 buat nikah khitbah dengan bdk umur 13 boleh ke ?

    ReplyDelete

HOT POST!!