nuffnang

Teme's GANG

Fitnah TERBESAR : wanita

Assalamualaikum ^_^
alhamdulillah... post baru setelah berbulan2 xde post :)...
"imej" teme dah berubah sket :P.. as I try to be more passionate in drawing..

Let's get into the topic ^_^

Dari Usamah bin Zaid r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda 
"Tidak ada suatu fitnah (bencana) yang lebih besar bahayanya dan lebih bermaharajalela-selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain daripada fitnah yang berpunca daripada kaum wanita"




(kejahilan membuatkan teme pikir pelik2..)
PSS : don't judge a man by looking at his hair..  :P

selepas baca artikel2 dan khilaf berkaitan hadis nie.. yang teme dapat simpulkan ialah...


INI BUKTINYA ^_^

  • Surah An-Nisa (wanita) ada dalam Quran.. Surah yang dinamakan atas nama "wanita".. special kan? 
  • Orang yang pertama beriman dengan kerasulan Muhammad saw ialah wanita (Khadijah RA)
  • Orang yang menahan sakit rangking no 2 selepas kematian ialah ibu kita (wanita jugak).. 
  • Dalam khutbah terakhir Rasulullah saw ada berkata tenteng hak wanita..



“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibubapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan menyusunya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibubapamu, hanya kepada-Kulah kembalimu. (Surah Luqman; ayat 14)

so berbuat baik & berbaktilah kpd ibubapa ^_^

Back to the topic....


 “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga).” (QS. Ali Imran: 14)


baca hadis ni... :)

"Tiga(golongan) yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )seorang sahabat nabi bertanya: apakah dayus itu wahai Rasulullah?Jawab Nabi: Iaitu seseorang(lelaki) yang membiarkan kejahatan(zina,buka aurat,bergaul bebas) dilakukan oleh ahlinya(isteri dan keluarganya).

ianya UJIAN / FITNAH bagi lelaki bila berlaku situasi berikut...


so... kita tukar 'PERANAN' negatif tu.. kepada peranan POSITIF wanita.. yg selalu kita terlepas pandang..


 wallahualam..~~~




23 comments:

  1. cool teme.. rambut lukis lawa nampak.. ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... ade keriting2 sket en? :P
      btw thx ^_^ syukur...

      Delete
  2. dah makin matang..

    ReplyDelete
  3. subhanallah . nice sharing :)

    ReplyDelete
  4. hahahahaa.. patot laa rambut teme mcm alfro... wawawawawww93!~

    ReplyDelete
  5. input yang baik teme..makin hemsem kartun..heh3

    ReplyDelete
  6. Memang terbaik, teme!
    Teruskan usaha anda,
    Moga Allah permudahkan urusanmu, sahabat.

    ReplyDelete
  7. masyaAllah! your drawing is awesome! simple and terus sampai ke hati. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  8. eh awesome jugak doodle awk! nak follow jugerrr. :D

    keep it up. gunakan bakat utk kebaikan. :)

    itu yg awesome!

    ReplyDelete
  9. gandingan ilmu hadis & teknik lukisan, bagus.... sngat memberi kesan..

    ReplyDelete
  10. gandingan ilmu hadis & teknik lukisan, bagus... sngat memberi kesan...

    ReplyDelete
  11. Macam mane pulak kalau si anak masih sama walaupun ayah die dah tegur?

    ReplyDelete
  12. mr teme, bleh sy share pasal fitnah wanita 2 di blog saya. nice sharing, subhanallah.
    tq

    ReplyDelete

HOT POST!!