nuffnang

Teme's GANG

awak bukan kawan.. awak SAHABAT

Assalamualaikum...
maaf kalau terkasar bahasa atau xberjaya sampaikan maklumat dalam post ni...
mari kita same-same ingatkan diri sendiri.. dan sekalian saudara muslim ^_^
"Sesungguhnya mukmin itu bersaudara." (al-Hujuraat: 10)
 "Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." (Al-Hujuraat: 49)
pada zaman Rasulullah saw, sesiapa yang pernah berjumpa(bersua muka) dengan Rasulullah ialah sahabat baginda atas hikmah baginda sendiri.. bertujuan untuk merapatkan jurang antara seorang murid dan penyampai.. seterusnya Tabiin dan Tabiut Tabiin...
tetapi...
adakah semua yang pernah bersua dengan kita merupakan sahabat kita???

*muamalat = hubungan

KENALAN ni ibarat "friends" dalam facebook.. kenal nama, tegur xpernah, jumpe pun sekali dua je..
tp mereka juga boleh "menyumbang" dosa & pahala kita.. contoh mudah.. 




KAWAN & TEMAN.. mereka ni org yg slalu bersama kite.. but stage berbeza..



Teman yang paling baik adalah apabila kite melihat wajahnya, kite akan teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat akan KEMATIAN

*i know it sounds scary... but... take your time to think about it ^_^


*viewers : pebende plak taaruf , tafahum & takaful ???? =.="
  • taaruf (kenal) : die kenal kita, tahu kat mana kita tinggal,  nama awek kita, tahu kita suke merepek dan sebagainya (pada tahap ni, kita kenal secara surface je)
  • tafahum (faham) : die tahu ape yg kita suka, ape yg kita xsuka, tahu bile kita tiba-tiba akan emo (fokus kpd wanita :P), sedih dan lain-lain.
  • takaful (bantu) : org yg dapat tolong kita selepas tafahum kita (ramai yang xlepas stage nie) mereka mungkin faham kita, tapi xsanggup menolong kita berubah.. (cth mudah perbezaan org yg menolong kita, dan org yg xmenolong kita ade kat gambar bawah)
dia faham kita xsuka basuh baju.. tp apa tindakan?


Daripada Nu'man bin Basyir r.a. Rasulullah s.a.w bersabda:  
"Kemesraan, kasih sayang, dan saling berbelas kasihan antara orang Mukmin diibaratkan seperti satu jasad, apabila satu anggota mengadu kesakitan seluruh jasad akan turut merasa sakit hingga berjaga malam serta merasa panas dan gusar(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Sesiapa yang menyenangkan orang yang susah ALLAH akan menyenangkannya di dunia dan di akhirat. Sesiapa yang menutup keburukan seorang Muslim, ALLAH akan menutup keburukannya di dunia dan di akhirat. Dan ALLAH akan menolong seorang hamba selagi mana ia berusaha untuk menolong saudaranya." (Riwayat Muslim)




"Bersahabat dengan orang yang soleh dan dengan orang yang jahat persis seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi sama ada ia memberi anda sebahagian atau anda membeli bau-bauan daripadanya atau sekurang-kurangnya anda mendapat juga baunya. Manakala tukang besi pula samada ia menyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak." (Riwayat Abu Daud)

setiap orang ade kebaikan dan keburukan.. tp ia bergantung pada kita.. 
kita xboleh mengharap orang berubah kalau kita sendiri liat nk brubah.. 
so kene ubah diri dahulu mengikut keadaan.. "takaful selepas tafahum" cari kawan banyak-banyak! 
amik berat antara satu sama lain tukar yg negatif jadi positif.. husnu dzon


teme cuba sampaikan dalam bentuk illustrasi.. klik sini untuk tengok illustrasi tu dan cuba faham ^_^


BUT



 Wallahualam~~~

19 comments:

  1. susah sangat nak cari sahabat ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 kita xperasan kehadiran sahabat tu kat sekeliling kita saudari ^_^..
      time kita nak enjoy kite cari kawan kite2.. (org klantan kate 'galok')
      tapi time kite sedih.. kawan xakan peduli, time tu barulah kite cari sahabat :)

      yang susahnya.. susah KITA nak jadi sahabat ^_^

      Delete
    2. Abg teme, post ni buat sy teringat abg tlg sy gosok baju dulu :P hahhaha.. Trbalik plak, senior tlg junior.. But itulah yg manis ^^

      Delete
  2. yes yes yes..
    tiada yg xbenar melainkan yg benar belaka..
    a sahabat in need is a sahabat indeed.

    ReplyDelete
  3. yepp, tang takaful tu yg ramai lingkup, even ahli seusrah sekalipun :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ada nilai pentingkan diri dlm diri :) (termasuk diri sendiri)
      kdg2 kita berniat 'biarlah die buat jahat, asalkan kita xjahat'..

      sebetulnya.. kita same2 tegur menegur ^_^ barulah sweet kan jeng?

      Delete
  4. =D entry yang terbaik! terima kasih teme~

    sahabat yang mengingatkan kita kepada mati...sama-sama menginsafi diri~

    ReplyDelete
  5. Ilmu yang bermanfaat..thanks temerity:)

    ReplyDelete
  6. macam sindir je tanya ada sabun utk basuh baju ke tak. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyindir dua hala XD.. sindir 'si-xsuka-basuh-baju' dan kwn2 tu skali :)..
      1st.. cam xlogik kan org xde sabun smpai berbulan2 XD
      2nd.. kita slalu complain orang, tapi kita xusaha perbetulkan same2 :)

      (nasihat kpd diri teme sendiri ^_^)

      Delete
  7. TEME... blog teme ade dmention kat blog nih...


    http://kisahkunotkisahmu.blogspot.com/2012/06/senarai-5-blog-fav-jia-dikalangan.html

    ReplyDelete
  8. ni first time baca blog ni,,sgt best! especially entry nih..hehe terharu lak baca entry ni..huhu

    ReplyDelete
  9. nk copy leh x?

    ReplyDelete
  10. post lah lagi things bout friendship :'DDD

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah...mmg inilag stage dalam berukhwah dgn kwn2 sekitar kita... setuju .. :)

    tp..family comes first..;)

    ReplyDelete
  12. sahabat sejati susah nak jumpa...
    justeru, hagailah dia sahabt kita...:)

    ReplyDelete

HOT POST!!