nuffnang

Teme's GANG

Allah tak sayang kita?

Assalamualaikum..
this post is dedicated to you dear akhi..
dan readers sekalian untuk iktibar.. 
dengan izin Allah...

biasalah.. org yg dah ada anak akan jadi tempat luahan =.="
“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…"
Al-Baqarah: 286
Akan ada yang berkata.. "usah fikirkan, ini hal furu'.. percaya pada jodoh dan ketentuan"
tidak kurang juga.. "akhi.. akhi under tarbiyah, tak kan hal-hal macam ni pun jadi kes?"
tidak lupa.. "orang sedih pasal ummah.. ko sedih pasal perkara macam ni?"

sesungguhnya, mulut senang bercakap, tangan pantas menaip, otak mudah melontar pendapat..

hakikatnya..

empunya badan yang menanggung..
ujian diturunkan berbeza-beza ke atas setiap hamba, 
ada yang mudah memanjat, mungkin lemah berenang.. 
ada yang mahir terbang, mungkin lambat berlari..
ini sebahagian dari ketentuan Al-Baari’
kita hormat jihad yang mereka lalui..

atau mungkin juga Al-Hakam ingin menghapus dosa kita dengan turunnya ujian..
apa yang pasti, Allah rindukan rintihan hambaNya dalam setiap ujian..

"tapi aku dah doa tiap-tiap hari.. tiap-tiap kali habis solat.. kenapa Allah tidak makbulkan?"

bayangkan ketika kita kecil.. kita ternampak pisau di dapur..
sebab pisau tu berkilat, shiny, anggun, plus kita selalu nampak mama main dengan pisau tu..
kita jadi tertarik..


lalu kita hampiri pisau tu dengan penuh harapan..
tapi bila kita almost grab the knife, mama kita sempat capai dulu dan sembunyikan..


kita? kita akan menangis, merayu, mengamuk kat mama sebab kita nak sangat pisau tu..
sebab apa? sebab kita bodoh.. ehem... sebab kita jahil (sopan sikit ayat tu teme...)


adakah mama kita buat macam ni sebab tak sayang?
bahkan dia lebih tahu dari kita akan bahaya yang kita tak tahu pada waktu tu..






i know that feel bro....
i know...

itulah Allah kita.. Allah akan beri yang terbaik untuk kita, bukan yang menghancurkan kita.. Alhamdulillah
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui”
Al-Baqarah : 216
Allah itu tidak kedekut..
kerana Dia lah Al-Wahab...
Dia lah Ar-Razaq..
cuma pemberiannya mengikut keperluan kita..
Dia Al-Muqit..

Allahualam...

5 comments:

  1. salam raya teme..

    hukhukhku..betul dan tepat sekali perumpamaan itu..

    apapun, boleh rasa lah seihnya brader tu..

    sobs

    ReplyDelete
  2. salam eid mubarak jugak . hmm terpanah hati saya baca . selalu mempersoalkan rezeki yang allah berikan tapi allah itu maha adil :) saya tahu :)

    ReplyDelete
  3. klu stkat tunggu dan berdoa je mne cukup..kena disertkn dngn usaha.

    ReplyDelete
  4. klu stkat tunggu dan berdoa je x cukup
    mesti disekalikn dengan usaha
    dlm kes bro ni..ptutnye bro tu ambil step2 yg diperlkn klu dh btol2 hendkkn wanita tersebut

    ape2pun ni skdr pndngn sbb ak xtau situasi ni secara detailnya

    ReplyDelete
  5. kalau hana duk tempat henta, hana x reti nak bagi nasehat cenggini :)

    hana cadangkan kawan henta tu baca buku 'sebelum aku bernikah' karya latest Hilal Asyraf of Langit Ilahi tu.
    insyaAllah sangat3333 membantu. . .

    ReplyDelete

HOT POST!!