nuffnang

Teme's GANG

cara HARAM bertudung

Assalamualaikum.. korang2!!
it just a short & simple post....
i posted it because i think its IMPORTANT

To avoid from being an ignorant muslim, kita sama2 share ok?..
kita tak boleh pakai tudung yang ade bonggol kat belakang.. sangullah rambut anda tu ke bawah :).. ni ada pulak yg beli tudung yg siap ada bonggol palsu...
mcm predator pn ade.. XD

okay.. teme tahu yg korang ni malas nk baca tulisan2... teme pn camtu :P.. tp sekarang, rajin2kan diri baca 2 hadis ni.. teme dah siap tulis da, cume nak bace je :D
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad,

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim
semua orang ada nafsu utk kelihatan cantik... n sesetengah hamba Allah xberjaya lawan nafsu ni.
boleh ke kita just conclude mereka ni BERNAFSU BESAR? :P.. joke.. marilah kita sama2 control nafsu dan menolong org control nafsu yer kwn2?

ingatlah... di dunia ni kita suka sembang2 pasal hal yang kita suka (dunia).. tapi ketika kita di dalam syurga/neraka kita akan hanya ingat kepada mereka2 yang sntiasa tegur/beri ceramah/nasihat kita... dan pada saat itulah kita sedar yg ianya penting :)

22 comments:

  1. nice message there... hope dia dia dan dia dapat hidayah sbb rase raseny dah ramai tegur~

    ReplyDelete
  2. nice message.. hope dia dia dan dia dapat hidayah sbb rseny dah ramai yang tegur

    ReplyDelete
  3. likeee :D
    *kt jordan ni , inilah phenomena bonngol unta nih =_______='

    i wish boleh tegur tp arab language aku pon ntah hape2 ntah :PPP HAHA

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...imti memang kesian pada 'mereka'..Imti ada bagi nasihat pada sahabat2 mengenai pemakaian sanggul ni...mungkin mereka x taw atau cuba buat2 xtaw nk nampak cantik...Terima kasih teme bagi post ni...

    ReplyDelete
  5. slalu tau takut bila nak tegur orang :(
    pape pun thanks teme 4 da post :)

    ReplyDelete
  6. huhu....nice job...mesti lega en dapat post janggal mcm ni....ermm teme ingat x dulu aku de request kat teme soh buat header....ingat x? erm sila balas komen ini di blog saya....>_<

    ReplyDelete
  7. ya ALLAH,dunia akhir zaman mcm ni rupenye.. lg pn,,pelik la,,cantik ke mcm tu?hmm.ap2 pn,,thanks ye teme =)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..
    thanxs utk inf0rmsi tu..
    nk tnye b0leh..??
    cmne cre yg trbaik nk tgur kalau org tu akk / mak kte..??
    trima ksih..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum.... teme... saya tunjuk blog teme kat adik saye then adik ckp... ritu dia ade pergi dgr ceramah sorg ustaz.... ustaz tu cerita ttg bonggol di kepala pompuan... ustaz tu ckp... kalao rambut panjang sampai ke buku lali tak pew buat sanggul sebab kalao rambut panjang tk uat mcm tu nt terkeluar nd nampak rambut... so takkan nak lepaskan or nak potong plak... then ustaz tu ckp tak salah... yang salah tu... kepada mike2 yang sengaja buat bonggol... a.k.a orang yg rambut pendek tapi sengaja tambah span untuk nekkan sanggul menampakkan bonggol tu....

    ReplyDelete
  10. sanggul boleh kan turunkan sket kt paras leher . usahakan . teme, mungkin bole tmbh satu lg fenomena bertudung yg salah . menampakkan bentuk leher dgn menjerutnya pada leher . ramai yg pakai pin tudung di belakang leher . satu lg trend skrg . tudung terbang . mcm yuna skrg . nmpk bentuk leher jugak

    ReplyDelete
  11. teme,jangan letak gambar rosmah..karang mereka marah..

    ReplyDelete
  12. nice drawings and most important the message :)

    ReplyDelete
  13. waaahh teme!! suke3! keep up the good work!

    ReplyDelete
  14. "marilah kita sama2 control nafsu dan menolong org control nafsu yer kwn2?"
    Lol itu sangat comel. Thank you for the informations, Teme.

    ReplyDelete
  15. wajib share nie....

    yup!! "marilah kita sama2 control nafsu dan melolong org control nafsu ye kwn2?" comellllllllllllllll!!! XD

    ReplyDelete
  16. terbaeeeek!!!mge Allah memberi taufiq & hidayah kpd setiap hamba2ny... nice,good job!teruskan usaha anda tuk b'dakwah..may Allah bless..insyaAllah..:-)

    ReplyDelete
  17. aku pun x suke pakai bongol2 tinggi cenggitu...hoho...

    ReplyDelete
  18. how about wanita bertudung yg suka sgt pin tudung kat belakang (bawah sanggul) ?
    bukan ke itu menyerupai kaum lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm , yg pin kat belakang tu pun , kalau tak silap saya , seperti menyerupai kaum lain , hari tu ada terbaca kat facebook , ada cara2 pemakaian tudung yang menyerupai org kristian , sister ( paderi ) .lagipun kalau pin kat belakang , nmpk jugak bentuk leher , so tak menepati ciri2 menutup aurat . sbb ketat . my opinion . sorry klu ada salah .

      Delete
  19. macam macamfesyen bertudung skrg.kadang kadang tak mpak mcm org islam.. nauzubillah

    ReplyDelete
  20. Mohon share di FB, jzkk in advance.

    ReplyDelete

HOT POST!!