nuffnang

Teme's GANG

Tudung (sharing is caring).....

Assalamualaikum..

masa type nie, teme banyak kali terfikir... mesti banyak hilang kawan kalu post pasal topic nie... tapi, sedar-sedar.. syaitan tengah menghasut, so teme continue writing.. lalalala~~

sebelum apa-apa..
teme nak cerita satu pengalaman teme semasa PLKN dulu... Seorang pelatih yang beragama Sikh ditanya oleh jurulatih...
JURULATIH : kenapa kamu potong rambut? bukan ke wajib ker orang Sikh simpan rambut?
PELATIH : hmm.. its macam orang islam jugak, bertudung tu wajib tapi tak pakai pon.. hahaha

SHARING IS CARING... bukan nak "sound" la or whatever tapi ibarat macam study group untuk menghadapi peperiksaan (untuk jawab soalan2 di alam barzakh)..

First of all, baca perbualan nie dan nilai sendiri. (kalu xjelas, klik pada picture)

tak pahamlah manusia macamnie... kita kene ingat... kita hidup untuk mati (pikir betol2) teme doakan anda bukan dalam kalangan orang2 nie...

Susah sangat ke nak pakai tudung? i mean "really" pakai tudung mengikut islam.. teme dari kaum Adam so pertanyaan ini ikhlas dan bertujuan untuk menyelami diri kaum Hawa (komen kat bawah )...
chop2!! 
sebelum beri pandangan, tepuk dada, tanya iman... :) i really need to know and understand your inconveniences in bertudung...


Sebelum berhujah lebih dalam (ceh!!) teme nak kemukakan pandangan.. Setuju tak, sepatutnya "individu2 yang dikenali dan disegani" tampilkan imej bertudung dengan sempurna dahulu.. islam boleh meresap masuk ke Tanah Melayu dulu pun sebab Sultan memeluk islam dan diikuti rakyat...

Contoh : seorang Raja Permaisuri Agong yang paling teme respect! (adakah bertudung dapat memalapkan kejelitaan beliau? tak lansung!)
Sepatutnya, individu2 yang menerajui negara ni boleh start pakai tudung... sebab ianya bukan sahaja tuntutan Allag.. Raja Permaisuri Agong sendiri pakai tudung :D... Paling terharu teme tengok Raja Permaisuri Agong bertudung sewaktu menghadiri Royal Wedding di London... Perrghhhh!seriously respect habis !!

Certain people cakap nak mula bertudung bila dah kawin, bila dah pegi umrah/haji, bila dah dewasa, etc.. n paling kelakar jawapan ni "BELUM DAPAT HIDAYAH"...
saudara/saudari... hidayah dah turun pada kita sejak 1400++ tahun dulu (rasulullah dan Al-Quran)..
ada yg kata tak sampai hidayah dalam bentuk seruan yang meresap ke dalam diri.. ceh.. tapi mana nak dapat hidayah kalau sendiri tak mahu cari?
IBARATNYA : anda menunggu gaji dari majikan, sedangkan anda tidak mempunyai pekerjaan! pelik kan??
 tapi itulah hakikat..
And janganlah bertudung untuk mematuhi peraturan dunia sahaja... (example sekolah dan PLKN) pakai lah tudung kemana2 sahaja... kepada yang ada niat macamnie.. baik hentikan, sebab once anda dah buka tudung, syaitan akan menyuntik sifat segan untuk bertudung dalam diri anda kerana tidak mahu diejek sahabat terdekat anda.. am i right? :)


KEPADA YANG BARU BERTUDUNG

ini maklumat penting taw! kalau anda semua ada "ter"upload pictures tidak bertudung kat mana2 website diwaktu kejahilan anda, teme sarankan, delete sebelum terlambat.. Walaupun anda dah bertudung, jika ada individu yang lihat gambar anda tidak bertudung, dosa jugak (tak ke rugi macamtu?)

Nah... siap dengan "manual bertudung" lagi teme bagi..


come in packge with the picture above :)


KEPADA YANG SAYANGKAN IBUBAPAmulut yang manis dan otak yang berangan2 selalu cakap nak balas jasa ibubapa kan? (kalau tanggapan teme mengenai ini salah.. sila bagitahu..) Tapi, kalau tak bertudung ibarat macam "menikam ibubapa dari belakang"..
(hamboiiii!! ayat jage sikit ye teme!!)
dahtu, kalau anda duk tambah dosa ibubapa anda dengan dosa yang anda sendiri lakukan... ayat apa yang paling sesuai?

Bagi sesetengah individu (teme salah seorang) akan terfikir macam nie kalau tengok golongan yang tidak bertudung nie, "Ibu dan Bapa budak nie tak menjalankan tugas sebagai ibubapa dengan betul ker?" so, jangan menconteng arang ke muka ibubapa korang kepada individu yang berpandangan seperti teme.. hahahah!

teme tak berani lagi nak kupas dalam2 (iman belum mantap), sekadar berbincang perkara surface sahaja... :) PEACE

37 comments:

  1. nice post teme. :)
    semoga yg membaca faham apa yg disampaikan.

    ReplyDelete
  2. yeah for the post ...brave young man

    ReplyDelete
  3. huhu~j0m berubah mnjadi yg lbey baik..!!

    ReplyDelete
  4. good entry, teme. bagus bagus

    teruskan dakwah!!! xD

    ReplyDelete
  5. sebenarnya aq agak berat nak post this article... bnyak effect sampingannya... but islam no1!

    ReplyDelete
  6. awesome . moga Allah bantu teme berdakwah yea . teruskan :) post ini menarik :)

    ReplyDelete
  7. bgos dow....aku suka!
    troskan teme!

    ReplyDelete
  8. post ni menyentuh hati sampai ke lubuk...

    tapi, ingatlah...

    Hidayah milik Allah itu..bukan sekadar dinanti..tp dicari...

    anyway..nice post..walaupun dah lambat...
    good way of dakwah..
    keep it up..

    ReplyDelete
  9. nice post... :)
    mmg sgt m'beri ksdran kpd ak...
    anyway thanks 4 sharing... :)

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum w.b.t..
    1st of all,, sbnrnyer pakai tudung bukn jd fokus utama,,,
    tp,, cbe bce jup dialog bwh nie~

    wanita:ustaz, wajibkah bg sseorg wanita itu utk b'tudung??
    ustaz:tidak,, wanita tidak wajib b'tudung!!
    wanita:maksodnyer,, xpayah la pakai tudung..
    ustaz: maaf saudari,, bertudung tidak wajib tp MENUTUP AURAT ITU WAJIB...

    so, klu kte tgk golongan hawa pd akhir zaman ini,, bertudung tp b'tlnjg.. betudung hye skdr mnutup rmbut,,b'tudung tp bjunyer singkat, b'tudung tp, tabarruj sgt dahsyat,, sdgkn perintah Allah,, wanita perlu melabuhkan kain kepalanya hingga ke bawah dada,, mudh2an m'jd iktibar urk kte..

    lg 1,, hidayah tu milik Allah,, hati manusia bukn kte yg pegang,, lain org,, lain cre dye tersentak utk brubah.. wallau a'lam~

    ReplyDelete
  11. yupz :) hidayah milik Allah :)... tapi knape kite tak cari?

    kalaulah ditakdirkan, kita mati SEKARANG n disoal pasal tudung ni di alam barzakh....
    adakah kita masih nak menjawab

    "HIDAYAH MILIK ENGKAU WAHAI ALLAH... AQ TIDAK PAKAI TUDUNG SEBAB TIDAK MENDAPAT HIDAYAH DARIPADA ENGKAU"

    macam tu ke? renung2kan.. hidayah mmg milik allah, rezeki , nikmat, dll semua milik allah... kita yang kene cari.. renung2kan..

    ReplyDelete
  12. nice entry teme,,at least dpt jadi peringatan for myself and others..

    ReplyDelete
  13. Thx for positive cmnts korang!!!

    ReplyDelete
  14. bagus entry ni
    moga2 yg x bertudung tu dpt berubh mnjdi muslimah yg bertudung..
    dan harp yg sudh bertudng dpt memakai tudung yg menepati ciri2 yg disuruh dlm Islam

    ReplyDelete
  15. wah bgus2x..tertarik..da jmpe x satu perbualn di fb antre yg x pki tudung dgn yg menasihati??last2x yg x pki tudung diam jerk...ngeh2x..

    ReplyDelete
  16. tapi mcm mana yg baru nak bertudung?
    padahal dia pakai kerana tuhan tapi org sekeliling memandang rendah dan ckp dia pki tudung kerana fesyen?kemana pemikiran mereka?

    ReplyDelete
  17. bagi sy 1 je jwpan "hanya kita n Allah je tahu niat kita"

    org mmg slalu xpuas hati, smpai ade yg kata maher zain menyanyi utk duit.. mmg btol, tu cara dia hidup n cara die beribadat... kita xboleh persoalkan niat orang..

    tp ingat, fesyen no 2.. kalau dah btol2 bertudung dgn sempurna, apa salahnya berfesyen, Allah suka keindahan.. tapi ingat... jgn melampau.. nnti jd perhatian lelaki n menimbulkan fitnah :)

    niat itu penting...

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah, nice one :) love all your article

    ReplyDelete
  19. manaa utton likee ? plus1 lha ini post :')

    ReplyDelete
  20. huhu..nice!
    btol2..hidayah milik Allah,,mse aku free hair dulu,,mmg bengang ble org sound,,nape ko xpkai tudung n selambe je aku jwb,

    "biarla,,kubur laen2,ape ko sebok?yg bertudung labuh uh rmai yg sje pkai tudung labuh coz nk cover perut yg ade ank haram!"

    sampaikn aku break ngn bf aku after die taw yg sbnrnye aku free hair kt luar( cite mse kt matrik..=_=" mcm2..)

    tp after aku knal ngn sorg hamba Allah nie,,aku insaf,,n hati aku terbuka utk menutup aurat,,n bkn sekadar pkai tudung yg mnutup kepala..
    thnx TEME!!

    ReplyDelete
  21. salam mujahidah,,perkongsian yg terbaik...moga2 wanita islam di dunia menutup aurat....takbir3x

    ReplyDelete
  22. thanx for sharing this awesome article :) keep it up. hopefully post ni dpt mengingatkan myself and others esp insan yg bernama muslimah ;) syukran

    ReplyDelete
  23. isu menutup aurat ni dh jd makin serius teme..
    bagus share entry mcm ni..
    gud luck pd sape yg nk beubah utk kebaikan...

    ReplyDelete
  24. good job :)
    btw,memang ramai jugak yang berlitup tapi ramai yang abaikan aspek sarung kaki.sedangkan kai tu aurat juga

    =.=

    ReplyDelete
  25. terima kasih..:)..at least..ringan sikit beban for those yang nak menegur tp tak tahu camne...mohon share ye blog ni..nak follow...keep it up!...jzkk..

    ReplyDelete
  26. satu lg yg saya perasan, ada tudung (bawalesp.) yg nipis, so wpon da bertutup litup, tp leher diorang still bleh nampak esp klu dkat ngan cahaya.. so, klu bleh kaum hawa pakailah tudung inner tudung atau bli la tudung yg tebal skit....eheh *peace yaw*

    ReplyDelete
  27. kepada kaum adam yg ingin tau rasa pakai tudung tu selesa atau tak, cuba laa sarung kain atas kepala time tolong parents berkebun luar rumah..kalau terasa panas atau rimas, itu juga laa yg di rasa kaum hawa yg menggunakan tudung...

    .....tapi, benda ni jadi kat mereka2 yang baru belajar mengenakan tudung atas kepala..dah memang lumrahkan, benda baru nak buat memang laa susah, tapi kalau di ikhlaskan hati, insyaAllah hilang susah nya..

    buat kaum hawa yg nak tegur saudara seagama (yg perempuan) utk pakai tudung tu, cuba laa guna pendekatan baik sbb nye

    1) perempuan ni xsuka org suruh2, tambah2 kalau dye tak buat (laki kan tak pakai tudung ;)), lagi pun mmg manusia ni jenis yg kalau d suruh xbuat, kalau xbg buat, itu yg nak sangat d buat...

    2)perempuan cepat marah.. n kalau dah marah, sah2 tertutup hati utk segala jenis teguran... kalau korg mengata perempuan tak bertudung itu ini sampai bila pon laa tak terkesan, lagi dye cari keburukan korg nak hentam balik ada laa..

    3)perempuan ni suka d puji.. yg jadi nye xnak bertudung ni sbb lelaki suka puji perempuan yg xtutup aurat..

    kalau nak tegur tu, biar laa berbunyi bimbingan bukan herdikkan..
    maaf kalau tersalah bicara, terkasar bahasa.. cuma memberi pandangan melalui pengalaman..anyway, keep up the good work..

    "Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat."(Riwayat al-Bukhari )

    ReplyDelete
  28. tlg komen...
    "wanita tidak diwajibkan bertudung, tetapi mereka diwajibkan untuk menutup aurat"

    apa bezanya?

    ReplyDelete
  29. really2 nice post!Syukran Jazilan :))

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum teme.. Boleh tak teme bahaskan tentang stokin? :) nice post btw!

    ReplyDelete

HOT POST!!