nuffnang

Teme's GANG

First Impression

Assalamualaikum, dear urban viewers ^_^..
"first impression"... hakikat sebenar hidup kita..
but before we discuss about the topic..
teme ade satu common question yang nak ditanya..



Walaupun ada pepatah kata "don't judge the book by it's cover", hakikatnya 'cover' memang memainkan peranan yang sangat-sangat penting dalam kehidupan kita.. dak gitu?

sampai kalau kita nak beli buku secara random, kulit buku dan tajuk dia yang menjadi daya penarik utama en en en?.. pastu baru kita belek-belek helaian dia..

bawah ni teme buat satu contoh situasi
(teme letak gambar wanita bukan sebab wanita ni lebih jahat, suka shopping, suka cakap banyak, suka make-up tebal2 atau sebaliknya.. sebenarnya teme malas nak lukis, ni pun amik lukisan manusia lain dengan izin pelukis..)



maka aktiviti "menganalisis personaliti" pun bermula~~ (mengumpat)



See? dapat tak 'point' yang teme cuba nak sampaikan?... walaupun tak semestinya wujud dua individu yang mengumpat pasal penampilan.. tetap akan timbul "first thought/impression" dalam kalangan orang di sekeliling kita.. lumrah~~

Jaga lah penampilan kerana Allah.. bukan kerana faktor lain..
TETAPI..
kalau kita tidak ikut peraturan menjaga penampilan yang Allah tetapkan.. kesannya bukan hanya pada diri kita.. malah IBU&BAPA kita sendiri..

pss; mengumpat itu haram dalam islam "klik sini untuk tengok poster keburukan mengumpat"




okay.. BACK TO OURTOPIC.. 
seperti yang dijanjikan.. teme nak tanya sekali lagi..


SO... PROVE IT!!

wallahualam~~

Perlukah neraka wujud?

Assalamualaikum.. 
ni teme ade buat contoh situasi.. 
sebagai jawapan kepada soalan "kenapa neraka wujud?"
teme buat yang paling ringkas dengan harapan kita mudah untuk faham ^_^






Adilkah? kalau semua orang masuk syurga? adilkah kalau orang yang menzalimi orang lain dan diri sendiri masuk syurga? syurga dan neraka diwujudkan oleh Allah dengan ilmuNya yang Maha luas dan tiada bandingan dengan kite yang belajar setakat SPM/Ijazah/Sarjana/etc..  ^_^

Dan katakanlah (wahai Muhammad): Kebenaran itu ialah yang datang dari Tuhan kamu, maka sesiapa yang mahu beriman, hendaklah dia beriman dan sesiapa yang mahu kufur ingkar, biarlah dia mengingkarinya. Kerana Kami telah menyediakan bagi orang-orang yang berlaku zalim itu api Neraka, yang meliputi mereka laksana khemah; dan jika mereka meminta pertolongan kerana dahaga, mereka diberi pertolongan dengan air yang seperti tembaga cair yang membakar muka; amatlah buruknya minuman itu dan amatlah buruknya Neraka sebagai tempat bersenang-senang. -Al-Kahfi [18:29]


 wallahualam~~

Bersama siapa di AKHIRAT?

Assalamualaikum... 

Pada suatu hari en...
teme nak tidur dah time tu..
alang-alang nak shutdown laptop.. terlintas dalam benuk sanubari (skali skale nak sastera sikit en) "nak blog-walking la kejap ^_^"
bace blog-blog orang.. best dapat bace penulisan korang walaupun teme terkejut beruk dengan music player yg kuat.. 

then....



 okay.. kebanyakan akan berpendapat "teme.. typical guy.. jealous.." "suke hati aku lah.. 'minat2 gitu je'" "haram ke??" dan lain-lain pendapat (errr... kalau nk tulis kat comment box teme xkisah =.=" silakan..)

Dari Anas bin Malik r.a berkata:
 “Ada seorang lelaki bertanya kepada Nabi saw “ Bilakah hari kiamat akan berlaku wahai Rasulullah?” baginda menjawab, “Apa yang telah kau persiapkan untuknya?” Lelaki itu menjawab, “Aku tidak mempersiapkan banyak solat, puasa, ataupun sedekah. Namun aku mencintai Allah dan RasulNya.” Maka beliau bersabda: “Kamu akan bersama dengan orang yang kamu cintai.” 
(Imam al-Bukhari dan Muslim)



xsalah kita minat sesuatu.. tapi ingat.. 
  • brape kali kite sebut nama Zayn Malik(kesian Zayn, jadi target =.=.. sorry Zayn) dan berapa kali kita sebut nama Allah dan Rasulullah harini?.. mane lagi banyak?
  • kita nyanyi lagu Zayn setiap hari(Zayn lagi).. tapi brapa kali kita bukak Al-Quran dalam sehari?


Wallahualam~~ i made this post because i care.. 
sorry kepada sesiapa yang "terkait" secara lansung atau tidak lansung... terutamanya Zayn :P
^_^



 hyeeee directioners/directionators.... peace~~~~


HOT POST!!